Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/stoiletufta.com/domains/stoiletufta.com/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 464
Kennel Støiletufta - K-KULL 26.10.14 Jakthistorie fra Kaiser

Warning: Parameter 2 to modChrome_artnostyle() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/stoiletufta.com/domains/stoiletufta.com/public_html/templates/stoiletufta/html/modules.php on line 39

Warning: Parameter 3 to modChrome_artnostyle() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/stoiletufta.com/domains/stoiletufta.com/public_html/templates/stoiletufta/html/modules.php on line 39
  • 001.JPG
  • 002.JPG
  • 003.JPG
  • eka_emmi.JPG
  • eka_emmi_2.JPG

- fra jeger, til jeger!

01.11.14: Jakthilsen fra Harry Lyder. Tusen takk for at du deler dine jakthistorier med alle oss andre :

To jakthistorier, litt negativt og mer positivt. Vi har mange historier i år, men disse er litt spesielle. Kaiser sitt første og andre ettersøk på skadet vilt. Bytte av hundefører under ettersøket, hund som var skadet i en fot, to meget forstyrrende elementer og ett forrykende uvær:

 Vi som kan lese, vet at elgjakta starter 25. september stort sett hvert år. Men Kaiser vet ikke det. Ingen har fortalt han det. Han vet heller ikke at han er elgjaktlagets eneste godkjente ettersøkshund og derfor må holde seg frisk til elgjakta. Men Kaiser synes det er stas å leke med katta i huset. To dager før avreise til fjelds på jakt, hadde husets katt og husets jakthund det veldig morsomt med å springe etter hverandre. Uheldigvis var det strekkmetall rist foran inngang til huset. Etter en stund hørte jeg ett hyyyl fra Kaiser, og skjønte straks hva som kunne ha skjedd. Jeg gikk ut og fikk stadfestet mine mistanker og så en haltende Kaiser som blødde fra høyre bakfot. Jeg konstaterte at en negl var delvis borte. Litt rensing med Klorhexidin, klipping av løse negl deler med rot og masse hyyyl, fikk jeg lagt på bandasje + stabiliserende sportstape og sokk. Etter samtale med veterinær var konklusjon at det var liten fare for komplikasjoner. Dette var en dårlig start på elgjakta.

 26.09.2014: Kaiser sin 1. Ettersøk etter skadet vilt. Uheldigvis for Kaiser ble det skadeskyting 1. jaktdag. En på laget hadde skadeskutt en 1 ½ år okse. På jaktlaget vårt har vi en regel om at det er hundefører for ettersøkshunden sammen med jaktleder som organiserer ettersøket.  I dette tilfellet var det jaktleder som skadeskjøt. Derfor ble han betraktet som skytter i organiseringen av ettersøket.

Jeg fikk stoppet driverne og bedt postene om å avvente nærmere ordre før jeg selv gikk av post.

Det var langt å gå fra min post til skuddplassen via bilen for å hente Kaiser. Heldigvis for Kaiser var underlaget mykt hele veien. Han hinket tappert avgårde sammen med far. Jeg må innrømme at jeg hadde litt vondt av han. Men vi hadde en jobb å gjøre.

Vi ankom skuddplassen ca. 1 ½  time etter at skadeskytingen fant sted. Klokken var da 14:30. Jeg bant Kaiser i ett tre og gikk alene frem til skuddplassen. Ved undersøkelse av skuddplassen, fant jeg noe blod, kjøttfragmenter og hår… lange hår. Lange hår betyr sannsynlig høyt skudd. Vi fant ingen benfragmenter noe som kan tyde på at skuddet ikke hadde truffet noen vital benstruktur. Etter samtale med skytter var det vanskelig å konkludere med noe konkret om dyrets skadetilstand. Jeg ba skytter sette seg ned alene og prøve å assosiere skuddhendelsen. I mens gikk jeg og undersøkte terrenget i den angitte fluktretningen uten å finne blod eller annet som kunne tyde på at dyret var alvorlig skadd. Tilbake hos skytter, ble jeg opplyst at dyret hadde falt bakover og på rygg. Der ble det liggende å sprelle med bena en liten stund før det spratt opp igjen og dro avgårde.

Jeg omorganiserte postene og plasserte driverne som vandrende observasjonsposter for å fertsette strategiske fluktruter og samtidig observere dyr i området.

En elg er ett stort dyr, men på tross av det er vanskelig å lokalisere den hvis det legger seg ned.

Jeg hentet Kaiser og lot han få undersøke skuddplassen. Det tok ikke mange sekundene før han dro på sporet av dyret. Retningen var ikke den samme som skytter hadde oppgitt. Men jeg stolte på hunden. Vi fant bekreftelser på at vi var på rett spor ved hjelp av noen bloddråper. Det var veldig lite blod. På søket hadde jeg med meg en annen skytter. Etter ca. 1km sporing, fikk vi melding fra observatørene at det var en ungokse ca. 300 meter foran oss. Det kunne være den samme oksen. Kaiser holdt ett rolig tempo og var meget nøye i søket. Han var innom alt som fantes av bloddråper, selv om det ikke var mange. Etter nok 1 km. fikk vi nok en observasjon om at dyret stanset noen ganger, men så ikke ut til å ha noen problemer. På fjellet er det enkelt å observere elgen, men vanskelig å ta den igjen. Ettersom elgen hadde stanset så var det ingen grunn til å stresse den slik at den dro ut av valdet. Vi måtte bare gå rolig fremover i håp at den tok en annen retning og mot postene. Jeg ville benytte anledningen til å tape opp en gammel ankelskade. Jeg overlot derfor sporlinen til en annen dyktig hundemann på laget. Kaiser dro ut på sporet igjen mens jeg satt igjen. Etter at de hadde forsvunnet ut av synet, dro jeg ned til bilen. Jeg fikk tapet ankelskaden på nytt, så dro jeg til ett krysningspunkt hvor elgstien krysser en tømmervei og ei lita elv. Etter noen minutter fikk jeg vite over radio at elgen hadde snudd og var på vei tilbake. Jeg fikk også beskjed om at Kaiser hadde mistet sporet og hadde satt seg ned. Han kunne ikke være sliten etter kun 3 km i rolig tempo. Jeg fikk posisjon og dro opp til ettersøksgruppa. Jeg sendte ut skytter for å sjekke om det fantes spor som kunne tyde på at elgen hadde gått rundt og bak oss. I mens undersøkte jeg foten til Kaiser. Den var veldig øm og det var vel derfor at han stanset. Skiftet bandasje, tap og sokk, så var vi klar igjen. Da det ble konstatert at elgen fortsatt var foran oss, tok vi opp ett nytt sporoppsøk. Kaiser tok opp sporet straks. Det begynte å bli sent på dagen og skumringen gjorde sitt inntog. Vi søkte på sporet i en time til og stanset opp. Sporet viste klover som var faste og ikke sprikende som på ett skadet dyr og som vi fant på skuddplassen. Det var blitt ganske dårlig lys, så jeg besluttet å stanse søket for å ta opp sporet neste dag. Kaiser trengte pause. Vi merket avslutningen med fysisk merke og GPS posisjon og gikk tilbake til leirplassen. Klokken var blitt 19:30 på kvelden da jeg ringte til myndighetene og rapporterte skadeskytingen samt hvilke tiltak som var gjort og dyrets antatte tilstand.

Dagen etter kom det en off. ettersøksekvipasje. De kom frem til samme resultat og sted som Kaiser. Etter en diskusjon kom vi frem til at dyret var truffet høyt og over ryggsøylen, men at ryggvirveltappene ikke var truffet. Det ville ha lammet dyret. Dyret ble friskmeldt og jakta kunne fortsette.

Det kan ikke være ofte at man får fasiten etter ett ettersøk som dette, men det fikk vi to dager senere. Da felte laget en 1 ½ år gammel okse som hadde ett skuddsår høyt i ryggen. Det var gått over ryggsøyla ett stykke bak bogen og mellom to ryggvirveltapper! Derfor fall bakover pga. kortvarig sjokk i nervebanen langs ryggen.

 26.10.2014: Kaiser sitt 2. Ettersøk etter skadet vilt med forstyrrelser:  Det var en fin stille morgen med gløtt av sol. Værmeldingen var dårlig, svært dårlig. Min siste jaktdag før jeg startet på den siste arbeidsuke i min gamle jobb. Jeg fikk en gompost i krysningen mellom to elgstier som kom fra hver sitt dalsøkk. Det ble melt om mye elg i området. Vi skulle ha ungdyr, 1 1/2 åring okse eller kalv. Driverne fikk to dyr foran seg, en ung okse og ei kvige. Begge passerte meg inne i skogen. Jeg hørte bare lyden av greiner som knakk og hovslaga fra de store dyra. Oksen ble påskutt av naboposten til meg. To gode skudd ble det meldt, men dyret ville ikke stanse! Jeg ble utkalt til ettersøk. Etter ca. 1 time var vi på skuddplassen. Her var det litt blod og noen skinnfragmenter. Det var lite spormateriale etter to skudd på dyret. Kaiser tok opp sporet straks og gikk rolig fremover. Han markerte noen bloddråper under veis. Det var blitt midt på dagen og været hadde forverret seg vesentlig med sydvest kuling og kraftig regn. Men Kaiser lot seg ikke affisere av det. Etter utrolige 3 km sporing i kupert terreng, holdt Kaiser fortsatt motivasjonen oppe. Vi hadde pauser under veis. Da vi kom over ett høydedrag dukket det plutselig opp en reinflokk som krysset sporet. Kaiser gikk opp på to for å se hva dette var. Vi måtte stanse å roe ned hunden og for å la reinflokken passere ut av syne. Det ble ett nytt sporpåsett som utrolig nok fungerte godt. Men Keisern bar preg av nærkontakt med reinflokken (20-30 dyr). Vi fortsatte sporingen ca. 1 km da det dukke opp ytterligere en reinflokk, noe mindre antall dyr. Men full stans igjen, ny pause og nytt sporpåsett og videre sporing. Nå var været forverret seg ytterligere. Det ble vanskeligere å stå oppreist på høydedragene. Jeg håpet at elgen ville dra ned i ett lavere terreng. Etter konferanse med begge skytterne, fortsatte vi sporingen. Jeg meldte til jaktleder at han skulle melde videre til utmarksrådet og fjellstyret om skadeskytingen, det pågående ettersøket og at elgen var nær grensen til nabovaldet og fylkesgrensen. Nå hadde vi vært på sporet i over 4 timer og nærmere 6 km uten å komme nærmere elgen. Vi fant bloddråper på plasser der elgen hadde stoppet. Men sporet gikk endelig nedover til lavere terreng og tilbake mot skuddplassen. Jeg fikk da melding om at en off. ettersøksekvipasje i nærheten var på tur. For ikke å uroe området ytterligere, stanset vi. Merket av der vi avsluttet sporingen og tok GPS posisjon. Kaiser og eier trengte pause og mat. Jeg måtte også tømme jaktstøvlene for vann. De er ikke laget for å holde tett for vann som kommer ovenfra på innersiden av jaktdressen. Elgoksen ble sporet av den off. ettersøksekvipasjen fra den posisjon vi avsluttet og ble senere observert mens den krysset vår valdgrense og gikk over fylkesgrensen. Jaktlaget vårt var ute i terrenget hver dag i en uke etterpå uten å observere oksen. Den kunne ikke være alvorlig skadet. Det var nok ikke to gode skudd som skytteren rapporterte.

Kaiser fikk ingen fall på ettersøkene sine i år, men han klarte seg utmerket. Det var litt trist at jeg ikke fikk brukt han som bandhund og løshund under jakta i år på grunn av skadet fot. Men ny frisk neste år. Vi får mange muligheter til jakt neste år. For uten elgjakt blir det skogsfugl på ett vald til noen kamerater i Snåsa og på Rådyrjakta på Vega. Vi har også vært på rådyrjakt på Fosen, med Kaiser som løshund og posteringsjakt etter hjort i høst uten fall. Det blir en ny tur helga den 5. desember med fullmåne den 6. desember. Håper på sporsnø da blir det topp opplevelse. 29.11.2014. Hilsen en meget fornøyd valpekjøper!

Harry Lyder og Kaiser


Warning: Parameter 2 to modChrome_artnostyle() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/stoiletufta.com/domains/stoiletufta.com/public_html/templates/stoiletufta/html/modules.php on line 39

Warning: Parameter 3 to modChrome_artnostyle() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/stoiletufta.com/domains/stoiletufta.com/public_html/templates/stoiletufta/html/modules.php on line 39

Warning: Parameter 2 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/stoiletufta.com/domains/stoiletufta.com/public_html/templates/stoiletufta/html/modules.php on line 39

Warning: Parameter 3 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/stoiletufta.com/domains/stoiletufta.com/public_html/templates/stoiletufta/html/modules.php on line 39


Warning: Parameter 2 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/stoiletufta.com/domains/stoiletufta.com/public_html/templates/stoiletufta/html/modules.php on line 39

Warning: Parameter 3 to modChrome_artblock() expected to be a reference, value given in /var/www/vhosts/stoiletufta.com/domains/stoiletufta.com/public_html/templates/stoiletufta/html/modules.php on line 39